bool(true)
Meer informatie aanvragen

Gezonde voeding & beweging

Op de Parelhoenderhoeve weten we maar al tegoed dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan kwaliteit van leven.

Gezond eten

Op de Parelhoenderhoeve wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van verse groenten en fruit uit de moestuin, hiermee houden wij rekening met de 4 jaargetijden. Er wordt elke dag uitvoerig aandacht besteed aan de boodschappen en het bereiden van de maaltijd, samen met de chef-kok. Elke dag is er een andere bewoner die helpt bij het uitzoeken en koken van de maaltijd voor de hele groep. Bij de maaltijden wordt dagelijks rekening gehouden met afwisseling en vitamine inname, ook is om 15.00 uur het vaste fruitmoment op de groep.

Beter leven *** vlees: De partner van Lotte is de eerste slager in Noord Holland, en één van de eersten in heel Nederland, die de ‘Beter leven *** sterren’-certificering heeft gekregen van dierenbescherming “wakker dier”. Dit houdt in dat de dieren zijn grootgebracht met meer ruimte en uitloop naar buiten, en kalfjes langer bij hun moeder blijven. De Parelhoenderhoeve neemt het vlees af van deze slager. Er wordt bewust omgegaan met de afname van vlees en we proberen onze bewoners inzicht te geven in inkoop-hoeveelheden om daarmee betere porties klaar te maken en de foodwaste te verkleinen.

Er zijn bij ons veel bewoners die het lastig vinden om te beseffen wat nu wel of niet gezond is om te eten. En ook welke hoeveelheden normaal zijn. De begeleiders van de Parelhoenderhoeve zijn zich hiervan bewust en helpen om deze reden de bewoners om hier meer bewustzijn in te krijgen en ook wordt er waar nodig per persoon een plan gemaakt en geproportioneerd opgeschept.

Bewegen

Dat elke dag bewegen gezond is, weten de meeste mensen wel. Toch is het niet voor iedereen makkelijk om hier dagelijks aan te komen. Bij de Parelhoenderhoeve wordt elke dag begonnen met een wandeling met de honden van een half uur, weer of geen weer. Hier doet vrijwel iedereen aan mee. Daarna begint de dag.

Ook wordt er 2 keer per week fitness aangeboden, 1 keer per week zwemmen en 1 keer per week sporten in de Zuiderzeehal. Daarnaast zijn er veel sportieve begeleiders die stuk voor stuk sportieve uitstapjes organiseren. Ook de vakanties zijn vrijwel altijd actief, maar er worden uiteraard ook vakanties georganiseerd voor mensen die minder valide zijn.

Geen alcohol

Op de groep wordt geen alcohol genuttigd, dit mede omdat er mensen zijn met verslavingsproblematiek. En dit draagt uiteraard ook bij aan een gezonde leefstijl.

Roken in beperkte mate

Op de groep wordt niet gerookt. Er zijn 2 aangewezen plekken op het erf waar gerookt mag worden, dit gebeurt niet tijdens gezamenlijke momenten. Begeleiding probeert bewoners te helpen in het minderen/stoppen met roken, maar dat is een doel wat voor velen (nog) niet haalbaar is.