bool(true)
Meer informatie aanvragen

Duurzaamheid

De zorgsector in het algemeen loopt niet voorop in duurzaamheid. Echter toen in 2007 deze oude boerderij vanaf de grond toe werd gerenoveerd was dat een goed moment om het meteen groen aan te pakken. De Parelhoenderhoeve heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

De 4 hoofdpunten waarop de Parelhoenderhoeve vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid:

  1. De Parelhoenderhoeve probeert efficiƫnt om te gaan met energie, de warmte zowel voor de verwarming als voor het warme water wordt gewonnen door de aardwarmtepomp op 3 km lange leiding die op 2 m diepte door het achtererf is gelegd. Dit is zeer energiezuinig, doordat het een natuurlijke warmtebron is. De boerderij is gerenoveerd met energie zuinige materialen zoals Pavatex op muren en tegen het dak. Als bijverwarming zijn er 2 leemsteen ovenkachels ter plekke opgebouwd. Kenmerk van een leemsteenkachel is dat met 1 keer verbranding 24 uur warmte wordt afgegeven. Het hout komt van het eigen erf. Daarnaast wordt de elektra voor de warmtepomp volledig geleverd door de zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd (80m2).
  2. Op het erf hebben wij een composthoop waar compost wordt gedeponeerd. Etensresten worden zoveel mogelijk zelf genuttigd, indien daar restanten zijn wordt dit als voer aan de dieren gegeven. Plastic, papier, glas en rest afval wordt gescheiden aangeleverd aan de weg.
  3. Op de boerderij wordt dagelijks gekookt voor de hoeveelheid mensen die er die dag zijn. Als er eten overblijft wordt dit bewaard voor de lunch op de volgende dag. Er wordt gekookt met 3 sterrenvlees van de duurzame slager. Onze visie is liever minder vlees maar dan wel beter leven vlees. Groenten verbouwen we deels in eigen tuin met een kas en verschillende moestuinen. Eieren leggen onze kippen.
  4. Co2 uitstoot. We hebben 6.000 bomen extra geplant op ons erf, daarnaast bieden we veel dagbesteding aan op het erf, en rondom in onze eigen omgeving waardoor de co2 uitstoot binnen de perken wordt gehouden. Er zijn een busje en een kleine auto beschikbaar wat het reizen ook efficiƫnt maakt (veel mensen tegelijk vervoeren bij grote groepen en een klein autootje bij kleine groepjes).